HollandsresaVi är nyss hemkomna från en fantastiskt trevlig och givande resa till Holland.
 
I söndags var alla väskor packade och vi drog mot Landvetter där resten av gruppen väntade. Flög därifrån vidare och efter en och en halv timme landade vi i Holland. Alla packades in i två minibussar som sedan styrde mot Aalsmeer där vårt hotell låg. En mysig liten stad där husen omgärdades av kanaler och man tog båten dit man skulle istället för bil. Vi var totalt tolv personer som åkte, tio florister från olika butiker och Kai och Mark från vår grossist Gustafssons blommor.
 


 
Första dagen, måndag, åkte vi och besökte Floriaden i Venlo. En stor blomsterutställning som endast äger rum vart tionde år. På en yta ungefär 100 hektar stor ryms alltifrån visningsträdgårdar, utsällningar, restauranger, linbana, butiker etc. Svårt att förstå hur enormt stort det faktiskt är om man inte varit där. Utställningen öppnade i april och håller på tillochmed oktober i år och hittills har ungefär tre miljoner besökare varit här. Vädret var på topp, 26 grader och strålande sol.
 
Dagen därpå väcktes vi av alarmet klockan 05.00, något sömndruckna efter gårdagskvällens middag och vin. Men efter frukost på hotellet var vi alla pigga och förväntansfulla på vad dagen hade att erbjuda.
 
Första stoppet var på blomsterauktionen i Aalsmeer. Här sitter inköpare från hela världen och ropar in blommor som sedan packas, transporteras till grossist och vidare ut till kund och butik. Trots att floristyrket i stort sett består av endast kvinnor så var det onekligen tvärtom bland inroparna på auktionen, inte en enda.. (se bild på inköpsläktaren) 
Likt Floriaden var även detta ställe enormt stort. Vi gick genom hall efter hall där full aktivitet rådde i ett oerhört högt tempo. Det var packning av varor, små transportbilar som for fram och tillbaka med ett koppel av vagnar bakom sig. Allt kors och tvärs och det var ett under att det inte skedde fler olyckor än vad det faktiskt gjorde. Även buketter stod och tillverkades på löpande band, stora som små.
 
Lite soppa och en smörgås och sedan drog vi vidare till dagens andra destination, Avalancheodling. I stora växthus som låg på rad odlades rosorna. Två gånger om dagen plockades dom och på vagnar rullades dom in till en hall där arbetare stod och sorterade rosorna efter kvalité och längd med hjälp av en stor maskin som täckte en yta på säkert 70 kvadrat. Allt gick i en rasslande fart och vips så hade en vagn fyllts med färdiga buntar redo att leverares till kund.


 
 
Efter att ha sett det här så åkte vi till en annan odling, nämligen en gerberaodling. Hav av gerbera i olika färger och storlekar. Just den här odlaren hade specialiserat sig på att ta fram nya exklusiva sorter. Det tar ungefär fem år att få fram en planta som håller alla de önskemål som efterfrågas, såsom storlek, hållbarhet och rätt nyans. Om minsta avvikelse uppkommer kan år av arbete bokstavligen kastas i soporna. Det kan vara en sådan sak som att bladen är något för stora på plantan vilket gör att platsen i planteringskärlen inte kan utnyttjas till fullo och därmed inte inbringa den mängd snittblommor som krävs för att få lönsamhet. På en av bilderna ser ni en kille, han gick runt som en konstnär och med sina penslar tog han frömjöl från sorter som förhoppningsvis kunde korsas och ge nya unika storsäljare. Mycket intressant att se.På kvällen var det middag på en mysig restaurang i Aalsmers småbåtshamn. God mat och trevligt sällskap. Gruppen vi åkte med var minst sagt underhållande, har inte skrattat så här mycket på länge, stort tack till alla som var med!
 
Onsdag morgon och sista dagen var kommen. Fri tid på förmiddagen innan flyget gick och alla var ense om att åka in till huvudstaden. In i minibussarna igen och mot Amsterdam. Ctarinya och jag åt varsin strut med pomme och majjo och sedan flanerade vi runt på Amsterdams gator och i butiker. Tulpanlökar, blå-vitt porslin, snittblommor, vackra husfasader, ostar och cannabis, det var det man såg överallt. En fin stad.
 

 
Ja, nu är vi hemma igen och sammanfattningsvis så är vi otroligt nöjda med resan. Inspirerande, lärorikt och roligt att få träffa nya bekantskaper i branschen. Om ni läser det här, Kai och Mark, så vet ni att vi gärna åker på en till tripp framöver :)
  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0