Under produktionNu är det inte så lång tid kvar tills vi börjar bygga upp den riktiga butiken. Just nu finns den i Valdemarsvik hos Anders Mattson Finsnickeri, erfarna möbelsnickare som bland annat levererar möbler åt Svenskt Tenn. Dom bygger butiken i moduler och monterar ihop allt på plats i Ingelsta i februari allt efter våra önskemål. Ljusa färger och mycket glas kommer det att bli. Otroligt pännande att se allt på plats sen, hittills har vi endast jobbat med skalenliga modeller och i photoshop.  

Catarinya och virket till butiken som här ligger på tork.
 
Dom här fina tygskåpen designade av Josef Frank tillverkar dom på snickeriet åt Svensk Tenn. Såå fina!
 Traditionsenlig julblomma


För alla er som följt min tidigare blogg vet ni att jag varje jul ger bort en vacker julblomma. Det är alltid svårt med presenter men blommor brukar väl alltid upskattat både att ge och få. I år blev det en kreation av amaryllis. En sort som heter Benfica som blir riktigt mörkt mörkt röd i nyansen. I dekorationen har jag även en krans av mjuken, Ingrid Marie äpplen, små rödlökar, hasselnötter, lärk, tillandsiamossa, kanel och echiveria. Kan bara tänka mig hur maffig den blir när den slår ut.
30%


Nu är julen avklarad. Tänk vad fort det går. Så lång förberedning och vips så är den över. Såg just att det var sex dagar sedan vi bloggade sist, vart tog veckan vägen?? Nu har vi haft ett par dagar ledigt med god julmat, paket och sovmorgon. Nu tar vi nya tag inför nyårsafton.

Till alla er som fortfarande har släkt och vänner att besöka och vill ha med en fin blomma så har vi 30% på alla julgrupper denna vecka.

Bråda tider


Nu i veckan håller vi öppet till kl 21. Långa dagar, men ibland önskar man att det var ännu fler timmar så man hann med allt som man tänker att man borde göra. Vi har iallafall fått bra förstärkning som står och planterar på lagret. Spotify på högsta volym och julgrupperna bara sprutar ut.  
Bra jobbat idag tjejer! Vi ses imorgon.Superpris!


Ville bara flika in att vi nu har amarylis i flera olika färger för endast 39 (!!!) kr. Superbilligt. Idag och imorgon söndag håller vi öppet till kl 19.00. Välkommen!It's a house!


Ja tillslut så står det nu här på plats i vardagsrummet. Vägen dit har dock inte varit helt spikrak. Catarinya försökte linda in det lite idag med att säga "det är inte resultatet som är det roliga, utan vägen dit" kan nog inte riktigt hålla med henne i just detta projekt.

Vi började för ett par dagar sedan och ritade mallen till huset. Rita, mäta ugnen, hur stort ska det vara?Fem korvar pepparkaksdeg inhandlades och baket var igång. Allt gick som en dans tills vi insåg att vi gräddat alla delar alldeles för kort tid, dom var mjuka.. För er som inte vet så går det att eftergrädda dagen efter, dom blev hårda (tack och lov).
Kristyr, det är ju vackert. Gjorde egen. Ingen sprits, så en plastpåse med ett litet hål fick duga. Även här gick allt som en dans tills plastpåsen sprack. All kristyr låg som en stor klutt mitt på en av dom jobbiga delarna. Grr... Kristyrpåsen slängdes i slasken och kristyr sprätte upp på luckor, ner på golv, på mattan, fårskinnstofflorna osv...

Jaja, efter en stund så tog vi nya tag. 

Nu står det upp, kristyren är på plats och ljusen är tända. Nu håller vi tummarna att det inte blir ett kras under natten. 

 

Nu i efterhand så var det kanske just resan hit som var det roliga. Jag ger dig rätt Catarinya.


 


Julpyssel


Julen är väl ändå den högtid då det är helt okej att ösa på med pynt och glitter. Sagina som den lilla gröna tuvan heter, här sprayad med guldglitter, ja..varför inte?Praktikant


Nu har vi förstärkning i butiken, Caroline praktiserar den här och nästa vecka. Hon planterar för fullt och är såå välkommen nu när det stundar jul.

Julros


Nu har vi den vackraste julrosen av dom alla, enligt mig iallafall. Nämligen den utan blad. Fördelen med denna sort är att den är lättare att ha inomhus än dom med blad som annars läött blir gula. Då julrosen främst är en uteväxt så trivs den inte särskilt bra när den kommer in i våra varma hem men sorten utan blad klarar det bättre. Även denna är perenn och kan planteras ut till våren. Vacker blomma som är ett måste under julen! 

 

Julstjärnans dag


Idag är det julstjärnans dag.

Visste du att...
Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexico och kallas för "Flores de la Noche Buena" den heliga nattens blommor. Rött var aztekernas heliga färg och för dom symboliserade julstjärnan renhet, den ansågs helig och var knuten till flera tabun. Enligt deras mytologi fick julstjärnan sin klassiska röda färg när en gudinna dog av brustet hjärta. Hennes blod droppade ner på julstjärnans blad och färgade dem röda.

Just rött är nog den färg som de allra flesta förknippar med julstjärnan, men den finns i många fler färger än så, vitt, rosa, spräcklig för att nämna några. Julstjärnan har under de senaste åren blivit en mycket trendig blomma och är till julens alla glögg- och pysselkvällar den självklara presenten.

Skötsel
Jorden ska hållas lätt fuktig med ljummet vatten, kallt vatten bör undvikas helt. Vid bevattning ska jorden vattnas igenom ordentligt och torka upp lätt där emellan, men jorden får aldrig torka ut helt. Tillförsel av näring är inte nödvändigt. Om växten sparas efter säsong kan en svag dos näring tillföras under perioden vår till höst. Kyla och drag ska undvikas helt.
Så välkommen till oss och köp din julstjärna, vi har flera olika storlekar.Musik


Att ligga i en gallaria har många fördelar, en av dom alla är att det bjuds på underhållning av olika slag. Härom dagen var det musik, riktigt ljuv julmusik. Jag och Catarinya njöt borta på vår röda matta och julstämningen var ett faktum.

3:e advent


Idag var första lediga dagen på väldigt väldigt länge för mig. Förra söndagen passade Catarinya på att vara ledig så denna söndag blev min tur. En sväng ut till stugan laddade med glögg och pepparkakor blev det och där njöt vi av solen. Så härligt! 

På vägen hem stannade vi till och köpte oss en gran till balkongen. En tät fin gran som nu fått en ljusslinga. Mysfaktorn är nu på topp!

 

Blått


Trots att det är hur mycket jobb som helst just nu så hinner man ändå med att plantera lite hemma... Blå (!!) hyacinter har jag i år. Har aldrig haft det men då jag för en tid sedan köpte mig en ny matta som gick i just dom färgerna så blev det riktigt fint med blå hyacinter. Planterades i skål från Olsson&Jensen.Tomtenissar


Små tomtar har nu börjat titta fram i butiken. En söt liten "gå-bort-blomma" kanske?

Plantering med murgröna i våra absoluta favoritkrukor just nu, näverkrukor. Såå fina! 

Fikapause


Ibland är det farligt att ha nära till ett fik, men långa dagar kräver sin sockerkick.. Så här ser det ut under vår kassadisk. En hel buffé med godsaker och vi som bara är inne på vecka tre.

Hur ska detta sluta??   

Myrsine


Myrsine är en tacksam liten rackare. Många förväxlar den med Myrthen, men Myrsinen är mycket lättare att hålla vid liv om man inte är typen som går och vattnar hela tiden. Växten har sitt ursprung i Sydafrika och tål lätt uttorkning. Placera den ljust men inte i direkt solljus. Otroligt fint litet träd som lämpar sig både i plantering och som ensam blomma.Här har vi planterat den i en liten näverkruka tillsammans med mossa, band och röda bär. Hur fin som helst!Amaryllis


Enkel och effektfull bukett av fyra stjälkar amaryllis. Tätt bundna med mjuken och rött jutegarn.

Torra händer


Nu har floristhänderna kommit tillbaka. Nariga fingrar och trasiga naglar. Men det är det helt klart värt. Här producerar vi för fullt hela dagen och att komma hem på kvällen med nariga händer är ett bevis på att arbetet flyter på som det ska.  

Här gör Catarinya en av dagens beställningar.


Verkstad


Nu är produceringen i full gång. En beställning på en stor krans gjordes igår och jag måste säga att resultatet blev riktigt bra. Kottar, röda bär och mjuken. Med ett tjockt rött band över en öppen spis blir denna krans ett riktigt blickfång.RSS 2.0